Najlepsze i najdelikatniejsze kotlety mielone jakie jadłam, z racji tego, że nie zawierają cebuli są idealne również dla małych dzieci. Moja córka je uwielbia potrafi zjeść trzy prosto po upieczeniu
nie czekając na żadne dodatki.
Składniki:
ok. 600g mielonej karkówki wieprzowej
mała bułka
jajko
pieprz, sól,
przyprawa do mięs Knorr
czosnek granulowany
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Bułkę rozmoczyć w wodzie i mocno odcisnąć, dodać mięso, jajko
i przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy masa wyjdzie zbyt rzadka dosypać odrobinę bułki tartej. Formować małe kotlety, obtaczać w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na małym ogniu.
Warto spróbować zrobić kotlety mielone z karkówki wieprzowej nawet według swojego ulubionego przepisu ponieważ dzięki temu rodzajowi mięsa uzyskujemy zupełnie inny smak kotletów. Są naprawdę pyszne. Ja swoim domownikom serwuję według podanego przepisu. My dziś jemy mielone z gotowanym kalafiorem.
Smacznego.
Dobra rada aby kotlety dały się uformować w kulki tak jakbyśmy chcieli warto podczas ich robienia często zmywać pozostałości masy mięsnej z rąk pod bieżącą wodą bez płynu i zmoczonymi rękami wyrabiać następne kotlety.
Dobra rada aby kotlety dały się uformować w kulki tak jakbyśmy chcieli warto podczas ich robienia często zmywać pozostałości masy mięsnej z rąk pod bieżącą wodą bez płynu i zmoczonymi rękami wyrabiać następne kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz